Pages

Sunday, February 3, 2013

PESANAN BUAT ISTERI1. jaga solat pada awal waktu

kalau datang haid sekalipon jika tidak dapat solat, kene duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita meninggalkan solat.

2. hidupkan bacaan hadis nabi saw di rumah dengan keluarga

dianjur baca hadis fadhilat amal. ini amalan sahabiah zaman nabi saw sehingga dari rumah kita keluar anak anak yang soleh dan sentiasa mendoakan kesejahteraaan kedua ibu bapa dunia mahupon akhirat.

3. baca al-quran setiap hari

baca al quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat . kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium al-quran dan muhasabah "ya allah, apa dosa saya hingga tak dapat nak baca kitab mu pada hari ini" .

4.mendidik anak secara islam

mengajar anak anak kecil bermula dengan doa doa masnun. Iaitu doa seharian nabi saw seperti doa tidur, bangun tidur, makan dan sebagainya .

5.hidup sederhana dengan tidak membebani suami

setiap hari malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada allah swt atas wanita tersebut

6. galak suami bermujahadah atas agama allah

seorang isteri yang menggalakan suaminya untuk solat berjemaah di masjid ataupun surau akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.


Hijau Nan Indah

No comments:

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...